2014-09-30

A gyertyától a design fényekig képekben


A fény, ami sosem állandó, hanem folytonos változásban van, nagyon fontos szerepet játszik az ember életében. Változékony megjelenésével formálja a belső teret, befolyásolja a hangulatot. 

A fény jelentőségét nem vitatva most mégsem szeretnék műszaki paramétereket felsoroltató elemzésekbe menni, ami egy belső tér világításának tervezésekor felszínre kerül, hanem a hangulatkeltő szerepét emelném ki néhány fotó segítségével.


http://myinteriordesign.it/

A gyertya talán legtöbb otthonban - a szerencsére ma már ritka- áramszünet idején kerül elő. Még emlékszem gyerekkoromból az áramszünet végét váró viaszláng melletti beszélgetésekre. 


http://myinteriordesign.it/

Talán ünnepi alkalmakkor előkerülnek a gyertyák néhány helyen és fokozzák a meghitt, ünnepi hatást.


http://artnectar.com/

A fény, mint egy kiállítás szereplője. Nem szükséges kiállítótermi közeg ahhoz, hogy a fénnyel hatásokat közvetítsünk, megvalósíthatjuk otthonunkban is.


https://www.flickr.com/


http://www.newhouseofart.com/

Ahhoz, hogy esztétikus világítást alakítsunk ki belső tereinkben, ismerni kell a különböző izzók eltérő színét. A meleg színnel világító lámpák a bőr színét sötétebbnek láttatják.

Az irányított fehér fényt alkalmazzuk munkavégzéshez, olvasáshoz, képek, műtárgyak megvilágításához. A festett falak színét különösen erősen befolyásolja a fény jellege, így javasolt a fal színének árnyalatát mesterséges fényben megválasztani. Kiemelkedő figyelmet kell fordítani azokra a helyiségekre, amelyekben sokat tartózkodunk mesterséges fényben, mint az ebédlőben, a hálószobában.


http://www.newhouseofart.com/


http://www.newhouseofart.com/

Ha egy helyiségben minél több a különböző fényforrás, amelyet szétszórtan helyeztünk el, annál inkább elkerülhető a kontraszthatás. Korábban az általánosan elfogadott érvényű volt a mennyezet közepére elhelyezett lámpa. Manapság ez szerencsére már ritka, előtérbe kerültek a különböző rejtett világítások. Az eltérő  magasságokban elhelyezett fények növelik a belső tereink hangulathatását.


http://www.newhouseofart.com/

A konyha tulajdonképpen egy munkahelynek is tekinthető, így nem csak a helyiséget kell megvilágítani, hanem szükség van irányított fényekre is a konyhai folyamatok végzéséhez. A munkapult felett elhelyezett lefelé irányuló rejtett világítások csillogástól mentesen elegendő fényt biztosítanak. Kiegészíthetők fénycsövekkel, halogénizzókkal.


http://www.decoist.com/

Az ágy fejrészénél megjelenő lágy fények mellé szükséges az olvasásnál elengedhetetlen irányított fények jelenléte is olvasólámpák formájában. Ha jól helyezzük el a fényeket a hálószobában, romantikus, meghitt hangulatot teremthetünk. Ha a ruhák tárolására szolgáló szekrények is a háló tartozékai, akkor gondoskodnunk kell azok megfelelő megvilágításáról is.


http://www.baulogic.com/

A fürdőszobában is van helye az általános világítás mellett a kád, a polc célvilágításának, ami  még kellemes hangulatot is kölcsönöz a tisztálkodás, a felfrissülés, feltöltődés helyszínének.


http://www.pauley.co.uk/

Most nem hoztam képeket a design lámpák széles skálájáról gyártók egész sorát említve, de álljon itt záráskánt egy világító bútor fotója. Mindenki ízlése és hangulata szerint használja fel a hatást!   




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése