2014-10-06

Képek és tények a fényforrások porondjáról

Avagy kalandozás a mesterséges fény körül

A lámpák nagyon fontos pozícióban vannak a belső terekben, az otthonunkban, hiszen ha jól tervezetten, megfelelő helyre kerülnek, akkor kiegészítik a beépített fényforrásokat. 

Egy korábbi bejegyzésben hoztam már fotókat beépített fényekről, információt a világítás szerteágazó világának egy-egy szeletéből, amit itt olvashatsz:


Most pedig néhány képet gyűjtöttem a design lámpák rendkívül gazdag formavilágából, persze a teljesség igénye nélkül, kizárólag a saját jelenlegi hangulatom alapján. Az írás végén pedig olvashatsz néhány tanácsot a praktikus világítás kialakításával kapcsolatban.




Színes fények,





http://cinimodstudio.com/

modern formák,




http://www.dezeen.com/

szín- és formajáték,


érzelmi hatás a fénnyel,


http://www.milandesignagenda.com/

absztrakt megjelenítés,







http://www.nadiabelalia.com/

végül egy szeletnyi művészet a fények világából organikus és mesterséges formák redukálásával.

A tervezői fantázia, a gyártó cégek technikai fejlettsége szinte nem ismer határokat és lehetetlent. Az általunk kialakított otthon hangulatához illesztve könnyen megtalálhatjuk a megfelelő fényforrást. Azonban érdemes körültekintően bánni a fénnyel, megtérül a belefordított energia látványban és komfortérzetben egyaránt.  

A világítás megtervezésénél elsődleges és egyben legfontosabb szempont a helyiség funkciójának meghatározása. A különböző életterekben zajló eltérő tevékenységek fényigénye más és más. Figyelembe kell venni a tervezésnél az építészeti elemeket, a hangulatot, a lakás egészének, bútorzatának stílusát. A fény különlegessége, hogy kiemelheti a tárgyak szépségét, hangulatuk hatását fokozhatja, a fény és árnyék játéka is tudatosan alkalmazva növelheti mindezt.

Ha egy helyiséget, mint például a nappalit, több célra használunk, akkor több forrásból származó, változtatható megvilágítást kell alkalmaznunk. A leginkább megfelelő, rugalmas, a komfortérzetet növelő megvilágítást úgy nyerhetjük, ha  különféle világítótesteket és izzókat alkalmazunk egyszerre. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése